Logga in om du har ett studerandekonto

Prövningsenhetens webbansökan Alvis

Här hittar du all information som du behöver för att kunna genomföra en prövning. Prövning bygger på självservice. Du anmäler dig själv och ansvarar för att informera dig om prövningen. Med hjälp av ämnesplan/kursplan, prövningsinstruktion, förslag på litteratur och eventuella bilagor förbereder du dig på egen hand inför prövningen. Läs noga igenom all information. OBS! Vi tar inte emot anmälan på telefon eller mejl (undantag sfi).

Prövningen utgår från ämnesplanen/kursplanen

Alla prövningar utgår från ämnesplan/kursplan. Förslag på läromedel ges i de fall läroböcker finns för kursen. Läs helst mer än en lärobok. Läromedel skiljer sig åt. Stäm av mot ämnesplan/kursplan så att du har de kunskaper som krävs för prövning i kursen. Mer information finns nedan under rubriken Allmänt om prövning och förberedelser
 

Gör en planering om du önskar pröva i flera kurser

Du får bara pröva i en kurs per prövningsdatum. I en del kurser ingår det flera moment med fasta datum. Respektive moment ska genomföras vid angivna datum. Om du önskar genomföra flera prövningar under hösten så se till att i god tid planera in dina prövningar. I vissa kurser är det få prövningstillfällen.


Försäkra dig om att du prövar i rätt kurs - ta hjälp av SYV

Innan du anmäler dig så försäkra dig om att du anmäler dig till rätt kurs och att du kan använda ditt betyg från prövningen på det sätt som du har tänkt dig. Kontakta SYV på din gymnasieskola/ komvux för information. Är du inte inskriven på någon skola går det bra att kontakta Prövningsenhetens SYV. Om du prövar som vuxen och ditt betyg ska ingå i ditt slutbetyg/examensbevis så måste du först kontakta SYV vid vuxenutbildningen i din hemkommun (den kommun där du beställer ditt slutbetyg/examensbevis) för att försäkra dig om att du prövar i rätt kurs. Prövningsenhetens SYV svarar inte på frågor om slutbetyg/examensbevis.

Se också under Information respektive Nyheter till höger. 


Allmänt om prövning och förberedelser
Allmänt om prövning och förberedelser (pdf)
Detta behöver du (pdf)
Öva på nationella prov (pdf)

Biblioteken i Göteborg välkomnar dig som är vuxenstuderande och ska göra en prövning. Läs mer om vilken hjälp du kan få på Lärmiljö för studier.

Vem kan göra en prövning och vad kostar det?
Läs mer på Prövningsenhetens webbplats

Webbansökan till prövning

I kurskatalogen hittar du aktuellt utbud av prövningar. Du behöver inte vara inloggad för att söka i kurskatalogen. Ansökan gör du här på webbplatsen. För att göra en ansökan behöver du skapa ett studerandekonto och vara inloggad. Du behöver även en e-postadress. Alla automatiska utskick som t.ex. bekräftelse på anmälan går via mejl. Om vi behöver komma i kontakt med dig så mejlar vi oftast. Se därför till att regelbundet kolla din mejl.
 
Sök i kurskatalogen (pdf)

Är du född 96 eller senare och har avslutat gymnasiet?

Om du är född 96 eller senare och har avslutat gymnasiet med studiebevis eller examensbevis så prövar du som vuxen. Du måste styrka att du har rätt att pröva. Det gör du genom att ladda upp ditt betygsdokument i ditt studerandekonto vid anmälan. Endast studiebevis/examensbevis undertecknade av rektor och försett med skolans stämpel är godkänt som betygsdokument. Utan betygsdokument kan vi inte behandla din ansökan.
 

 

Skapa nytt studerandekonto

Information

Prövningsperiod hösten 2015 är 1 sep - 24 novBetygsrutiner; komplettering till UHR

Ska du komplettera till UHR med ditt betyg från prövningen i enstaka kurs? Beställa slutbetyg/ examensbevis med hjälp av betyget från prövningen? Senaste prövningsdatum beror på folkbokföringskommun. OBS! Informationen kommer att uppdateras inför hösten 2015. Prövning ska genomföras under avsatt tidsperiod (pdf)

Logga regelbundet in på ditt studerandekonto

Följ din ansökan och gör eventuella ändringar (pdf).

Svar på vanliga frågor

Se  FAQ ovan.

Vill du ha hjälp med din ansökan? Har du SYV-frågor?

Prövningsenhetens Drop in kan du få hjälp med din ansökan och träffa vår studie- och yrkesvägledare (SYV).

Vill du mejla oss?

Läs här om vem du ska mejla beroende på ditt ärende.

Vill du träffa lärare i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk?

Tider för hösten 2015 publiceras preliminärt i slutet av augusti.

Har du läs- och skrivsvårigheter?

Klicka här (pdf)

Information från SYV (studie- och yrkesvägledare)

Försäkra dig om att du gör prövning i rätt kurs. Tala med en SYV

Översikt gammalt respektive nytt kurssystem (pdf)

Din prövning och antagningsreglerna till högskolan (pdf)

Prövning i kurs utanför ordninarie utbud

Om kursen saknas i sökbart utbud/ hela utbudet/kommande utbud kan du önska en prövning. Se formulär med info nedan. Du behöver även korrekt kurskod. Ansökan om önskemålsprövning våren 2015
Kurskoder GY2011/Vux 2012
Kurskoder före hösten 2011

Prövningar i Aulan Burgårdens konferens

Registering inför det skriftliga provet startar kl. 16.30. Kom i god tid och ha med dig fotolegitimation. Rutiner vid prövningar i Aulan (pdf)
Ordningsregler vid prövning i Aulan pdf)
Tillåtna hjälpmedel (pdf)
Prövningsenhetens handlingsplan mot fusk (pdf)
Praktisk information Aulan (pdf)
Hitta till laborationslokaler (pdf)

Utvärdering

Digital utvärdering via mejl efter varje prövning (pdf)

Kurskatalogen

I kurskatalogen har du möjlighet att se vilket utbud av kurser som finns att söka till.

Till Kurskatalogen

Nyheter

 • Språk hösten 2015

  2015-07-02

  För spanska, italienska, tyska och franska startar ansökan den 1 juli. I arabiska, persiska, somaliska och kurdiska (centr. Irak/ sorani) är det begränsat antal platser. Ansökan startar den 1 augusti. Preliminärt utbud övriga språk 4 november 2015 (pdf)

 • Höstens prövningar

  2015-07-02

  Ansökan startar den 1 juli för de flesta kurser.

 • Biologi B/2 hösten 15

  2015-07-02

  Prövningsdatum och instruktioner för biologi B/2 publiceras preliminärt under senare delen av augusti. Ungefär samma upplägg som biologi A/1.

 • Kemi hösten 15

  2015-07-02

  Prövningsinstruktionerna för kemi är nu publicerade. Bilaga med övningsprov och säkerhetsföreskrifter publiceras preliminärt i slutet av augusti.

 • Komplettering till UHR - sista prövningsdatum hösten 15

  2015-06-17

  Ska du komplettera med ditt betyg från prövningen till UHR? Sista prövningsdatum för att kunna komplettera - se information per prövningsdatum och kurs. Olika för olika kurser.

  Om du hösten 2015 ska beställa slutbetyg/ examensbevis från din kommun så kolla med din hemkommun när de behöver ditt betyg i pappersform. Det tar cirka fyra veckor från sista momentet i prövningen tills du får betyg hemskickat. Med andra ord behöver du vara ute i god tid med din anmälan till prövning.

 • Lärarna har semester/ sommarlov

  2015-06-16

  Våra prövningsansvariga lärare har semester/ sommarlov. Du kan därför inte förvänta dig svar på mejl förrän i slutet av augusti.

 • Prövningsinstruktionerna är under översyn

  2015-06-16

  Vi gör uppdateringar för tillfället. I en del kurser saknas tills vidare prövningsinstruktion. Vi meddelar när översynen är klar.

 • Sommartider

  2015-06-10

  Ingen telefontid 3 juli - 4 augusti. Prövningsenhetens Drop in öppnar åter torsdagen den 20 augusti.

 • Är du vuxen och ska göra en prövning?

  2015-01-29

  Biblioteken i Göteborg välkomnar dig som är vuxenstuderande och behöver hjälp med dina studier. Läs mer om Lärmiljö för studier på biblioteken.

Alvis från Gotit Alvis från Gotit