Logga in om du har ett studerandekonto


Prövningsenhetens webbansökan Alvis
I Alvis och på Prövningsenhetens webbplats finns all information som du behöver för att kunna genomföra en prövning.

Läs noga igenom all information innan du anmäler dig! Du själv har ansvar för att informera dig om och förbereda dig inför prövningen.

Innehåll på denna sida:


Innan du anmäler dig - läs detta!
Prövning som består av mer än ett moment ska genomföras under den termin den påbörjas dvs. under den tidsperiod de olika momenten är inplanerade. Om du inte fullföljer prövningen under avsatt tid får du anmäla dig på nytt, betala ny prövningsavgift och göra alla ingående moment.

För språk gäller att du i regel gör den muntliga delen 1-3 veckor efter att du har klarat den skriftliga delen. Vilken tid du får för den muntliga delen beror på hur många som prövade i ämnet samtidigt som du och lärarens arbetsbelastning i övrigt. Du måste vara beredd att acceptera den tid (dagtid) som erbjuds.

Information från SYV
Läs om hur länge du kan göra prövningar i det gamla kurssystemet. Försäkra dig om att du gör prövning i rätt kurs och att du kan använda ditt betyg från prövningen som du har tänkt dig.
GY2011/ VUX2012 - Nya ämnesplaner från hösten 2011 (pdf)
Kan du använda ditt betyg från prövningen? (pdf)
 
Så här skapar du ett studerandekonto, söker fram kursen, anmäler dig och betalar

I kurskatalogen hittar du aktuella kurser under Sökbart utbud. Du behöver inte ha studerandekonto eller vara inloggad för att söka i kurskatalogen. Däremot blir din anmälan enklare om du först skapar ett studerandekonto. När du är inloggad i ditt studerandekonto kan du gå direkt från sökningen av kurs och prövningsdatum till anmälan. Hoppa över första punkten och gå till punkt 2 och 3 om du bara vill söka i kurskatalogen.

 1. Skapa ett nytt Studerandekonto (om du inte redan har ett).
 2. Sök fram kursen i kurskatalogen genom att skriva in kurskod/ kursnamn. Du kan också söka på ämnesområde. OBS! Kurser du fortfarande kan söka till visas automatiskt (Sökbart utbud är förinställt). Vill du se alla kurser som har erbjudits klicka på knappen Hela kurskutbudet.
 3. Klicka på knappen Läs mer. Under kursinformationen visas en lista med aktuella prövningsdatum.
 4. Välj prövningsdatum. OBS! För kurser i matematik och naturvetenskap tar kursinformationen stor plats. Du måste därför scrolla ned på sidan.
 5. Lägg ditt kursval dvs. valt prövningsdatum för kursen i kurskorgen.
 6. Klicka på Vidare till anmälan.
 7. Svara på frågan om du vid söktillfället är inskriven på ungdomsgymnasiet. Du som läser på ungdomsgymnasiet ska svara "Ja". Du måste också ha godkännande från din rektor, se nedan. OBS! Du som läser gymnasiekurser på komvux ska svara "Nej'". Alla andra svarar också "Nej".
 8. Svarar du fel på frågan riskerar du att få avslag på din anmälan!
 9. Klicka knappen Skicka in anmälan.

OBS! Har du anmält dig till en kurs men hittar inte längre någon information?  Klicka på knappen Hela kursutbudet! När kursen inte är sökbar längre döljs all information.

Bekräftelse på anmälan och betalningsrutiner via e-post (pdf)

Är du elev i gymnasieskolan så anmäler du dig så här (pdf)
Naturvetenskapliga kurser med/ utan laboration - välj rätt anmälningskod (pdf)
Saknas kursen i kurskatalogen kan du göra en önskemålsprövning (pdf)
Följ din anmälan och gör eventuella ändringar i ditt studerandekonto (pdf)

OBS! Du måste anmäla dig och betala/ ha rektors godkännande minst fyra veckor före valt prövningsdatum. Det är enda garantin för att du får genomföra prövningen vid valt tillfälle. Prövningen kan komma att flyttas till senare tillfälle/ termin vid senare inbetalning.
OBS! För att vara säker på att bli antagen till en prövning som innehåller laborationsövningar bör du betala snarast möjligt efter anmälan.

Vem kan göra en prövning och vad kostar det?
Läs mer på Prövningsenhetens webbplats.

Så här förbereder du dig - allmän information
Prövningar i Aulan Burgården Konferens
Rutiner vid prövningar i Aulan (pdf)
Tillåtna hjälpmedel (pdf)
Praktisk information Aulan (pdf)
Hitta till laborationslokaler (pdf)

Vanliga frågor FAQ och länkar 
Svar på vanliga frågor finns under fliken FAQ ovan. Lagar och förordningar om prövning samt Skolverkets svar på frågor om prövning hittar du i menyn under Skolverket. Kontakta Prövningsenheten om du inte hittar svar på din fråga.

Kontakta oss
Undrar du över något är du välkommen att kontakta oss! Vid all mejlkontakt gäller att du ska upp Prövning och vad det gäller i ärendefältet. Ange alltid ditt namn och ditt telefonnummer. Beskriv kortfattat vad ditt ärende/ din fråga gäller. Ditt ärende går snabbare att hantera om du uppger ditt personnummer. Svara alltid på våra mejl med historik.

Prövningsansvarig lärare: Frågor om prövningens upplägg, kurslitteratur, ämnesplan/ kursplan, bedömning och kunskapskrav. Kontaktinformation, se prövningsinstruktionen.

Studie- och yrkesvägledare (SYV): Frågor om hur du kan använda ditt betyg från prövningen, meritpoäng och antagning till högskola och universitet. Vänd dig till studie- och yrkesvägledaren på din gymnasieskola/ komvuxenhet. Om du inte är inskriven på en skola är du välkommen till Prövningsenhetens Drop in där du träffar vår studie- och yrkesvägledare.

Prövningsenheten: Frågor om din prövning, avslag, betalning, ändringar etc. Kontakta Prövningsenheten via e-post info.provningar@educ.goteborg.se eller på telefon 031-367 02 10, tider se Prövningsenhetens webbplats. Du kan också besöka oss på Prövningsenhetens Drop in. 

Skapa nytt studerandekonto

Information

Prövningsperioder 2014
Vårtermin 28 januari - 20 maj 2014

Komplettering till UHR Sista prövningsdatum 20 maj för att ditt betyg ska nå UHR i tid. OBS! Vissa kurser har sista prövningstillfälle för våren långt före 20 maj.

Hitta information om kurs där anmälningstiden har gått ut
Information om kurs som inte längre är sökbar (pdf)

Kurskatalogen

I kurskatalogen har du möjlighet att se vilket utbud av kurser som finns att söka till.

Till Kurskatalogen

Nyheter

 • Prövning i naturvetenskapliga kurser med lab

  2014-04-14

  Enstaka platser kan finnas kvar. Mejla info.provningar@educ.goteborg.se. Ange reserv + kurs + lab i rubriken. Uppge namn, personnummer och dina kontaktuppgifter.

 • Uppdaterade prövningsinstruktioner i svenska och svenska som andraspråk

  2014-04-10

  Se kurskatalogen.

 • Ansökningsstopp till prövning i somaliska

  2014-04-09

  Vi kan inte ta emot fler ansökningar till prövning i somaliska. Har du anmält dig och betalar i tid har du givetvis en plats.

 • Stängt på Drop in påsklovsveckan

  2014-04-09

  Skärtorsdag 17 april och långfredag 18 april är det stängt på Prövningsenhetens Drop in. Ingen handledning i engelska.

 • Handledning i matematik, engelska, svenska och svenska som andraspråk

  2014-02-28

  Behöver du hjälp med att förstå prövningsinstruktionen? Upplägget av prövningen? Handledning erbjuds i matematik, engelska, svenska och svenska som andraspråk. Dag, tid och lokal: se länk under rubriken Så här förbereder du dig på den här sidan.

 • Ansökningsstopp till prövning i samtliga kurser i arabiska

  2014-02-27

  Tyvärr går det inte längre att anmäla sig till prövning i arabiska moderna språk och modersmål! Har du redan anmält dig till en prövning i arabiska är du givetvis garanterad en plats under förutsättning att du betalar i tid. Söktrycket i arabiska har varit större än någonsin och vi har inte resurser till fler prövningar i vår. Du är välkommen att anmäla dig till hösten. Kurskatalog och anmälan kommer preliminärt i juni.

Alvis från Gotit Alvis från Gotit