Logga in om du har ett studerandekonto

Prövningsenhetens webbansökan Alvis

Här hittar du all information som du behöver för att kunna genomföra en prövning. Prövning bygger på självservice. Du anmäler dig själv och ansvarar för att informera dig om prövningen. Med hjälp av ämnesplan/kursplan, prövningsinstruktion, förslag på litteratur och eventuella bilagor förbereder du dig på egen hand inför prövningen. Läs noga igenom all information.

Se också under Information respektive Nyheter till höger. 

Försäkra dig om att du prövar i rätt kurs - ta hjälp av SYV

Innan du anmäler dig så försäkra dig om att du anmäler dig till rätt kurs och att du kan använda ditt betyg från prövningen på det sätt som du har tänkt dig. Kontakta SYV på din gymnasieskola/ komvux för information. Är du inte inskriven på någon skola går det bra att kontakta Prövningsenhetens SYV. Om du prövar som vuxen och ditt betyg ska ingå i ditt slutbetyg/examensbevis så måste du först kontakta SYV vid vuxenutbildningen i din hemkommun (den kommun där du beställer ditt slutbetyg/examensbevis) för att försäkra dig om att du prövar i rätt kurs. Prövningsenhetens SYV svarar inte på frågor om slutbetyg/examensbevis.

Gör en planering om du önskar pröva i flera kurser - risk för krock mellan olika delmoment

Du får bara pröva i en kurs per prövningsdatum. I en del kurser ingår det flera moment med fasta datum. Respektive moment ska genomföras vid angivna datum, se respektive kurs och prövningstillfälle. OBS! Det kan bli krock mellan olika kurser. Ex. kemi innehåller tre moment som är schemalagda på tisdagar då flera andra kurser har skriftligt prov. Om du önskar genomföra flera prövningar under hösten så se till att i god tid planera in dina prövningar. I vissa kurser är det få prövningstillfällen. Väljer du naturvetenskapliga kurser, idrott, estetisk verksamhet, historia eller arabiska moderna språk så måste du vara särskilt uppmärksam på den information om datum för de olika momenten, se respektive prövningstillfälle och kurs

Prövningen utgår från ämnesplanen/ kursplanen

Alla prövningar utgår från ämnesplan/kursplan. Förslag på läromedel ges i de fall läroböcker finns för kursen. Läs helst mer än en lärobok. Läromedel skiljer sig åt. Stäm av mot ämnesplan/kursplan så att du har de kunskaper som krävs för prövning i kursen. Mer information nedan och i respektive prövningsinstruktion.

Allmänt om prövning och förberedelser (pdf)
Detta behöver du (pdf)
Öva på nationella prov (pdf)

Biblioteken i Göteborg välkomnar dig som är vuxenstuderande och ska göra en prövning. Läs mer om vilken hjälp du kan få på Lärmiljö för studier.

Vem kan göra en prövning och vad kostar det?
Läs mer på Prövningsenhetens webbplats

Så här gör du en webbansökan till prövning

I kurskatalogen hittar du aktuellt utbud av prövningar. Du behöver inte vara inloggad för att söka i kurskatalogen. Ansökan gör du här på webbplatsen. För att göra en ansökan behöver du skapa ett studerandekonto och vara inloggad. Du behöver även en e-postadress. Alla automatiska utskick som t.ex. bekräftelse på anmälan med information om betalning av prövningsavgift går via mejl. Om vi behöver komma i kontakt med dig så mejlar vi oftast. Se därför till att regelbundet kolla din mejl. Om du vid anmälan inte får bekräftelse via e-post så kolla inställningarna i ditt e-postkonto. Bekräftelsen kan ha hamnat i papperskorg eller liknande.
 
Sök i kurskatalogen (pdf)

Är du född 96 eller senare och har avslutat gymnasiet?

Om du är född 96 eller senare och har avslutat gymnasiet med studiebevis eller examensbevis så prövar du som vuxen. Du måste styrka att du har rätt att pröva. Det gör du genom att ladda upp ditt betygsdokument i ditt studerandekonto vid anmälan. Endast studiebevis/examensbevis undertecknade av rektor och försett med skolans stämpel är godkänt som betygsdokument. Utan betygsdokument kan vi inte behandla din ansökan.
 

 

Skapa nytt studerandekonto

Information

Prövningsperiod hösten 2015 är 1 sep - 24 nov


Information från SYV (studie- och yrkesvägledare)

Försäkra dig om att du gör prövning i rätt kurs. Tala med en SYV (pdf)

Översikt gammalt respektive nytt kurssystem (pdf)

Din prövning och antagningsreglerna till högskolan (pdf)

h

Betygsrutiner, komplettering till UHR, prövning som ska ingå i slutbetyg/ examensbevis

Betygsrutiner och komplettering till UHR (pdf)

Prövning som ska ingå i slutbetyg/ examensbevis (pdf)

Prövning ska genomföras under avsatt tidsperiod (pdf)

Logga regelbundet in på ditt studerandekonto

Följ din ansökan och gör eventuella ändringar (pdf).

Svar på vanliga frågor

Se  FAQ ovan.

Vill du ha hjälp med din ansökan? Har du SYV-frågor?

Prövningsenhetens Drop in kan du få hjälp med din ansökan och träffa vår studie- och yrkesvägledare (SYV).

Vill du mejla oss?

Läs här om vem du ska mejla beroende på ditt ärende.

Vill du träffa lärare i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk?

Ma tisdagar kl. 14-15, under perioden 1 sep-17 nov, ej v 44.
Eng onsdagar kl. 13-14, under perioden 2 sep-18 nov, ej v 44.
Sv/sva torsdag kl. 14.30-15.30, följande datum: 3 sep, 24, sep, 22 okt och 12 nov.
Plats Burgårdens Lärcentrum, Skånegatan 20, ingång A-1, plan 5, sal 509.

Har du läs- och skrivsvårigheter?

Skicka intyg till oss (pdf)

Prövning i kurs utanför ordninarie utbud

Om kursen saknas i sökbart utbud/ hela utbudet/kommande utbud kan du önska en prövning. Se formulär med info nedan. Du behöver även korrekt kurskod. Ansökan om prövning i kurs utanför ordinarie utbud hösten 2015
Kurskoder GY2011/Vux 2012
Kurskoder före hösten 2011

Prövningar i Aulan Burgårdens konferens

Registering inför det skriftliga provet startar kl. 16.30. Kom i god tid och ha med dig fotolegitimation. Rutiner vid prövningar i Aulan (pdf)
Ordningsregler vid prövning i Aulan (pdf)
Tillåtna hjälpmedel (pdf)
Prövningsenhetens handlingsplan mot fusk (pdf)
Praktisk information Aulan (pdf)
Hitta till laborationslokaler (pdf)

Utvärdering

Digital utvärdering via mejl efter varje prövning (pdf)

Kurskatalogen

I kurskatalogen har du möjlighet att se vilket utbud av kurser som finns att söka till.

Till Kurskatalogen

Nyheter

 • Fler språk med prövning den 4 november - nu i katalogen

  2015-10-10

  Du kan nu söka till turkiska, finska, ryska m.fl. språk med prövningsdatum onsdagen den 4 november. Ansökningstiden går ut den 20 oktober för de språk som har sitt första prövningsdatum för hösten den 4 november. Prövningsavgiften ska betalas senast den 20 oktober. Observera att Dari/Parsi/Persian inte är samma språk som Persiska. (Alla platser i persiska är slut för hösten. Du kan söka till persiska igen preliminärt i december.)

 • Komplettering till UHR - sista prövningsdatum hösten 15

  2015-07-16

  Om prövningsdatum är för sent för komplettering till UHR (antagning.se) så anges detta under prövningsdatum för respektive kurs.

  Om du hösten 2015 ska beställa slutbetyg/ examensbevis från din kommun så kolla med din hemkommun när de behöver ditt betyg i pappersform. Det tar cirka fyra veckor från sista momentet i prövningen tills du får betyg hemskickat. Med andra ord behöver du vara ute i mycket god tid med din anmälan till prövning.

Alvis från Gotit Alvis från Gotit